2019-07-19 12:00:00 CEST

2019-07-19 12:00:40 CEST


REGULATED INFORMATION

English Finnish
Rapala VMC - Puolivuosikatsaus

RAPALA VMC OYJ:N PUOLIVUOSIKATSAUS TAMMI–KESÄKUU 2019: MYYNTI JA KANNATTAVUUS LASKIVAT VIIME VUODESTA – KOKO VUODEN OHJEISTUS PYSYY MUUTTUMATTOMANA


Rapala VMC Oyj
Puolivuosikatsaus
19.7.2019 klo 13.00


 

RAPALA VMC OYJ:N PUOLIVUOSIKATSAUS TAMMI–KESÄKUU 2019:
MYYNTI JA KANNATTAVUUS LASKIVAT VIIME VUODESTA – KOKO VUODEN OHJEISTUS PYSYY MUUTTUMATTOMANA

Tammi-kesäkuu (H1) lyhyesti:

  • Liikevaihto oli 141,2 MEUR, 1 % alle viime vuoden tason (142,5). Vertailukelpoisten valuuttakurssien mukainen liikevaihto laski 2 %.
  • Liikevoitto oli 11,4 MEUR (15,3), laskua 25 %. 1)
  • Vertailukelpoinen liikevoitto* oli 12,0 MEUR (15,2), laskua 21 %.1)
  • Liiketoiminnan nettorahavirta oli 11,5 MEUR (5,9). 2)
  • Osakekohtainen tulos oli 0,17 EUR (0,23), laskua 26 %.
  • Ohjeistus koko vuotta koskien pysyy muuttumattomana: Koko vuoden liikevaihdon vertailukelpoisin valuuttakurssein odotetaan olevan noin vuoden 2018 tasolla ja vertailukelpoisen liikevoiton* kasvavan viime vuodesta.
  • Toisen vuosipuoliskon odotetaan olevan vahva: ennätysvahva tilauskanta Pohjois-Amerikassa, Indonesian uistintehtaan tulosparannus sekä täsmällinen ja tarkka kiinteiden kulujen hallinta. Epävarmuudet ja riskit liittyvät Yhdysvaltojen ja Kiinan välisiin kauppasuhteisiin, globaaliin talouskasvuun, Shimano-myyntiin jakelusopimusten muutosten jälkeen sekä vähittäiskaupan vuodenvaihteen ostokäyttäytymiseen.

1) IFRS 16 -muutoksella ei ole oleellista vaikutusta liikevoittoon tai vertailukelpoiseen liikevoittoon.
2) IFRS 16 -standardin käyttöönotto vaikutti lukuihin. Ilman muutosta liiketoiminnan nettorahavirta olisi ollut vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla 8,6 MEUR.

Toimitusjohtaja Jussi Ristimäki: “Ensimmäisen kuuden kuukauden liikevaihto kehittyi pääosin odotusten mukaisesti. Osa Pohjois-Amerikan myynnistä siirtyy kuitenkin toiselle vuosipuoliskolle ja kolmansien osapuolien myynti laski pohjoismaissa ja Länsi-Euroopassa. Tämän seurauksena liikevaihtomme laski yhdellä prosentilla edellisvuodesta. Erityisen positiivista ensimmäisellä vuosipuoliskolla oli hyvä myynti talviurheiluliiketoiminnassa sekä Venäjän kasvanut myynti ja kannattavuus monien haastavien vuosien jälkeen. Lisäksi liiketoiminnan nettorahavirta kasvoi edellisvuodesta käyttöpääoman hallintaan keskittymisen seurauksena.

Pidämme vuoden 2019 taloudellisen ohjeistuksen muuttumattomana ja odotamme kasvattavamme vertailukelpoista liikevoittoa edellisvuodesta. Pohjois-Amerikassa meillä on isoissa asiakkuuksissa vahva asema ja tuotteillamme on vahva kuluttajakysyntä alueella. Lisäksi tilauskirja on Pohjois-Amerikassa ennätyksellisen korkealla tasolla. Toisen vuosipuoliskon kasvava kannattavuus tulee syntymään pääosin lykkääntyneestä myynnistä tietyille avainasiakkaille sekä paremmasta Indonesian uistintehtaan kannattavuudesta.

Strategian toteuttaminen kannattavuuden parantamiseksi, taseen keventämiseksi ja operatiivisen tehokkuuden lisäämiseksi jatkuu ja tulee kiihtymään toisen vuosipuoliskon aikana päästäksemme takaisin kasvu-uralle. 49 % omistusosuuden hankinta 13 Fishing:stä avaa meille maailmanlaajuisen vapa- ja kelasegmentin kalastuksessa ja olemme luottavaisia, että tulemme luomaan arvoa tässä liiketoiminnassa. Eräs lyhyen aikavälin strategisista prioriteeteista liittyy kokonaisvaltaisen ja suoran myyntikanavan rakentamiseen konsernin tuotteiden myyntiin Euroopan suuriin kalastusmarkkinoihin Saksaan, Isoon-Britanniaan, Italiaan ja Benelux-maihin Shimano-jakelusopimusten loputtua. Konsernin myyntiorganisaatioita näissä maissa vahvistetaan vuoden 2019 aikana. Lisäksi tulemme täsmällisesti ja tarkasti hallitsemaan kiinteitä kuluja, ajamaan määrätietoisesti alas varastotasoja vapauttaaksemme pääomaa sekä aikaansaamaan Indonesian uistintoimintoon tuloskäänteen”

*Ilman realisoitumattomien operatiivisia eriä suojaavien valuuttajohdannaisten markkina-arvostuksia ja muita vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä. Muut vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät sisältävät olennaiset uudelleenjärjestelykustannukset, arvonalentumiset, liiketoimintahankinnoista ja -luovutuksista syntyvät tuotot ja kulut, vakuutuskorvaukset sekä muut ei-operatiiviset erät.

Tunnusluvut

  H1 H1 Muutos FY
MEUR 2019 2018 % 2018
Liikevaihto 141,2 142,5 -1 % 262,4
Liikevoitto/-tappio 1) 11,4 15,3 -25 % 14,8
% liikevaihdosta 8,1 % 10,7 %   5,6 %
Vertailukelpoinen liikevoitto *1) 12,0 15,2 -21 % 16,7
% liikevaihdosta 8,5 % 10,6 %   6,4 %
Liiketoiminnan nettorahavirta2) 11,5 5,9 +95 % 6,7
Nettovelkaantumisaste %2) 81,1 % 43,8 %   47,8 %
Tulos per osake, EUR 0,17 0,23 -26 % 0,13
*Ilman realisoitumattomien operatiivisia eriä suojaavien valuuttajohdannaisten markkina-arvostuksia ja muita vertailukelpoi-suuteen vaikuttavia eriä. Muut vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät sisältävät olennaiset uudelleenjärjestelykustannukset, arvonalentumiset, liiketoimintahankinnoista ja -luovutuksista syntyvät tuotot ja kulut, vakuutuskorvaukset sekä muut ei-operatiiviset erät.
  Rapala-konserni esittää vaihtoehtoisia tunnuslukuja kuvaamaan liiketoimintansa taloudellista kehitystä ja parantaakseen vertailukelpoisuutta eri kausien välillä. Vaihtoehtoisia tunnuslukuja ei tule pitää korvaavina mittareina verrattuna IFRS-tilinpäätösnormistossa määriteltyihin tunnuslukuihin. Tunnuslukujen määritelmät ja täsmäytykset on esitetty tiedotteen taulukko-osassa.

1) IFRS 16 -muutoksella ei ole oleellista vaikutusta liikevoittoon tai vertailukelpoiseen liikevoittoon.
2) IFRS 16 -standardin käyttöönotto vaikutti lukuihin. Ilman muutosta nettovelkaantumisaste olisi ollut vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla 71,4 % ja liiketoiminnan nettorahavirta 8,6 MEUR.

Markkinaympäristö

Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana markkinaympäristö suurimmassa osassa konsernin markkinoita oli enimmäkseen odotetun kaltainen. Pohjois-Amerikassa konsernin tuotteiden kysyntä jatkui hyvänä, joskin osa myynnistä siirtyy toiselle vuosipuoliskolle. Euroopassa markkinat ovat edelleen hyvin kilpaillut ja lisäksi muutokset Shimano-kumppanuudessa aiheuttivat jonkin verran epävarmuutta tietyillä markkinoilla.


Liiketoimintakatsaus tammi–kesäkuu 2019

Konsernin ensimmäisen vuosipuoliskon liikevaihto oli 1 % edellisvuotta alhaisempi. Valuuttakurssien muutoksilla oli positiivinen vaikutus liikevaihtoon ja vertailukelpoisin valuuttakurssein liikevaihto laski orgaanisesti 2 % vertailukaudesta.

Pohjois-Amerikka

Vuoden 2019 ensimmäinen puolisko oli kaksijakoinen Pohjois-Amerikassa: liikevaihto jäi erittäin vahvasta vertailukaudesta, mutta odotukset koko vuoden liikevaihdon suhteen ovat edelleen hyvät. Raportoiduilla valuuttakursseilla mitattuna liikevaihto jäi 2 % vertailukaudesta ja vertailukelpoisin valuuttakurssein 7 % vertailukaudesta Yhdysvaltain ja Kanadan dollarien vahvistuttua suhteessa vuoden 2018 ensimmäiseen vuosipuoliskoon.

Liikevaihdon lasku johtui suurilta osin jääkalastustuotteiden toimitusvaikeuksista vuoden alussa sekä myynnin siirtymisestä toiselle vuosipuoliskolle. Myynnin siirtymä johtui merkittävän vähittäiskauppa-asiakkaan tarpeesta tiukentaa omaa varastonhallintaansa. Konsernilla on kuitenkin erinomainen asema tärkeimpien asiakkaiden ja vähittäiskauppakanavien suhteen Pohjois-Amerikassa, missä kalastajien määrä on kasvussa.

Pohjoismaat

Pohjoismaiden liikevaihto laski 4 % vertailukaudesta. Vertailukelpoisin valuuttakurssein mitattuna liikevaihto oli 3 % alhaisempi kuin vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla.

Talviurheilutuotteiden myynti jatkoi kasvua Suomessa, minkä myötä Suomen myynti ylsi kaksinumeroisiin kasvulukemiin. Suomen vahvat myyntilukemat kuitenkin kumoutuivat Tanskan odotettua heikomman metsästystuotteiden myynnin sekä Norjan heikon myynnin myötä, missä erityisesti kolmansien osapuolten tuotteiden myynti laski.

Muu Eurooppa

Raportoiduilla valuuttakursseilla mitattuna muun Euroopan liikevaihto oli 2 % vertailukautta korkeampi. Vertailukelpoisin valuuttakurssein mitattuna kasvu oli hieman kovempaa liikevaihdon ollessa 3 % vuoden 2018 ensimmäistä puoliskoa korkeampi.

Alueen suurimman markkinan Ranskan liikevaihto oli edellisvuoden tasolla. Venäjällä liikevaihto sen sijaan kasvoi haastavasta taloustilanteesta huolimatta. Lisäksi Baltiassa ja useilla Itä-Euroopan markkinoilla liikevaihto kasvoi voimakkaasti. Konsernin omien myyntitoimintojen perustaminen tärkeille Keski-Euroopan markkinoille etenee suunnitellusti Shimano jakelusopimusten päätyttyä huhtikuussa.

Muu maailma

Muun maailman liikevaihto kasvoi hieman vertailukaudesta vertailukelpoisin valuuttakurssein mitattuna ja oli edellisvuoden tasolla raportoiduilla valuuttakursseilla mitattuna.

Etelä-Afrikalla sekä Latinalaisen Amerikan markkinoilla oli positiivinen vaikutus muun maailman markkina-alueen kasvuun. Thaimaassa liikevaihto sen sijaan laski jakelusopimuksen päättymisen myötä.

Ulkoinen liikevaihto alueittain

  H1 H1 Muutos Vertailukelpoinen FY
MEUR  2019  2018 % muutos %  2018
Pohjois-Amerikka 48,6 49,6 -2 % -7 % 95,4
Pohjoismaat 30,9 32,3 -4 % -3 % 55,1
Muu Eurooppa 45,9 44,9 +2 % +3 % 78,4
Muu maailma 15,7 15,7 0 % +1 % 33,6
Yhteensä 141,2 142,5 -1 % -2 % 262,4

Taloudellinen tulos ja kannattavuus

Vertailukelpoinen (ilman realisoitumattomien operatiivisia eriä suojaavien valuuttajohdannaisten markkina-arvostuksia ja muita vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä) liikevoitto pieneni 3,2 MEUR (21 %) vertailukaudesta. Valuuttakurssien muutosten vaikutus liikevoittoon oli positiivinen, ja vertailukelpoisin valuuttakurssein liikevoitto laski 3,6 MEUR edellisvuodesta. Raportoitu liikevoitto pieneni 3,9 MEUR edellisestä vuodesta ja vertailukelpoisuuteen vaikuttavien erien vaikutus raportoituun liikevoittoon oli -0,6 MEUR (0,1). IFRS 16 -kirjanpitostandardilla ei ollut olennaista vaikutusta liikevoittoon eikä vertailukelpoiseen liikevoittoon.

Vertailukelpoinen liikevoittomarginaali oli 8,5 % (10,6) vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Heikompi kannattavuus oli seurausta hieman viime vuotta alhaisemmasta liikevaihdosta ja myyntikatteesta sekä kasvaneista kiinteistä kuluista (IFRS 16 -kirjanpitostandardin vaikutuksella oikaistuna). Etenkin konsernin tuotteiden myynnin lasku Pohjois-Amerikassa heikensi kannattavuutta. Myynnin lasku johtui jääkalastustuotteiden toimitusvaikeuksista sekä joidenkin tuotteiden myynnin siirtymisestä toiselle vuosipuoliskolle. Lisäksi kolmansien osapuolten vapa- ja kelatuotteiden kannattavuus heikkeni edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Indonesian uistintehdas toimii operatiivisesti aiempaa paremmin, mutta tehtaan vaikutus konsernin kannattavuuteen on edelleen negatiivinen.

Raportoitu liikevoittomarginaali oli 8,1 % (10,7) ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Raportoituun liikevoittoon sisältyi operatiivisia eriä suojaavien valuuttajohdannaisten realisoitumattomia markkina-arvostustappioita, joiden vaikutus oli -0,3 MEUR (0,3). Muut liikevoittoon sisältyvät vertailukelpoisuuteen vaikuttavat nettokuluerät olivat 0,2 MEUR (0,1) ja ne aiheutuivat pääosin toiminnan uudelleenjärjestelyistä.

Kokonaisrahoituskulut (netto) olivat 1,3 MEUR (1,2) ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Korko- ja muut rahoituskulut (netto) olivat 0,9 MEUR (0,8) ja rahoituserien valuuttakurssitappiot (netto) 0,1 MEUR (0,4). IFRS 16 -standardin mukaisesti kirjatut vuokrasopimusvelkojen korot nostivat rahoituskuluja 0,2 MEUR.

Nettotulos vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla pieneni 2,2 MEUR ollen 7,4 MEUR (9,7) ja osakekohtainen tulos oli 0,17 EUR (0,23). Määräysvallattomien omistajien osuus voitosta kasvoi 0,1 MEUR edellisvuoteen verrattuna ollen 0,4 MEUR (0,3).

Tunnusluvut

  H1 H1 Muutos FY
MEUR 2019 2018 % 2018
Liikevaihto 141,2 142,5 -1 % 262,4
Liikevoitto 11,4 15,3 -25 % 14,8
Vertailukelpoinen liikevoitto * 12,0 15,2 -21 % 16,7
Tilikauden voitto 7,4 9,7 -24 % 6,5
* Ilman realisoitumattomien operatiivisia eriä suojaavien valuuttajohdannaisten markkina-arvostuksia ja muita vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä. Muut vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät sisältävät olennaiset uudel-leenjärjestelykustannukset, arvonalentumiset, liiketoimintahankinnoista ja -luovutuksista syntyvät tuotot ja kulut, vakuutuskorvaukset sekä muut ei-operatiiviset erät.

Vertailukelpoisen liikevoiton siltalaskelma

  H1 H1 Muutos FY
MEUR 2019 2018 % 2018
Liikevoitto 11,4 15,3 -25 % 14,8
Operatiivisten valuuttajohdannaisten markkina-arvostukset 0,3 -0,3 -200 % -0,7
Muut vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät 0,2 0,1 100 % 2,6
Vertailukelpoinen liikevoitto 12,0 15,2 -21 % 16,7
Yksityiskohtaisempi vertailukelpoisen liikevoiton siltalaskelma sekä tunnuslukujen määritelmät ja täsmäytykset on esitetty tiedotteen taulukko-osassa.

Segmenttikatsaus

Konsernin tuotteet

Konsernin tuotteiden myynti vertailukelpoisilla valuuttakursseilla jäi alle vertailukauden tason. Alhaisempaan myyntiin vaikutti Pohjois-Amerikka, jossa myyntiä odotetaan siirtyvän toiselle vuosipuoliskolle, sekä jossain määrin pohjoismaiden markkina. Konsernin tuotteiden myynti kasvoi muun Euroopan ja muun maailman markkinoilla.

Alhaisemmasta myynnistä johtuen konsernin tuotteiden vertailukelpoinen liikevoitto jäi alle vertailukauden tason.

Kolmansien osapuolien tuotteet

Kolmansien osapuolien tuotteiden myynti vertailukelpoisilla valuuttakursseilla alitti vertailukauden tason. Alhaisempaan myyntiin vaikutti pääasiassa tulevat muutokset kolmansien osapuolien vapa- ja kela -liiketoiminnassa. Kolmansien osapuolien metsästys sekä kolmansien osapuolien talviurheilu -liiketoiminnat kasvattivat myyntiä vertailukaudesta.

Alhaisemmasta myynnistä johtuen kolmansien osapuolien tuotteiden vertailukelpoinen liikevoitto jäi alle vertailukauden tason.

Liikevaihto toimintasegmenteittäin

  H1 H1 Muutos Vertailukelpoinen FY
MEUR 2019 2018 % muutos % 2018
Konsernin tuotteet 95,2 94,5 +1 % -2 % 174,6
Kolmansien osapuolien tuotteet 46,0 48,0 -4 % -3 % 87,8
Yhteensä 141,2 142,5 -1 % -2 % 262,4
       

Vertailukelpoinen liikevoitto toimintasegmenteittäin

  H1 H1 Muutos FY
MEUR 2019 2018 % 2018
Konsernin tuotteet 11,7 14,0 -16 % 17,2
Kolmansien osapuolien tuotteet 0,2 1,2 -83 % -0,5
Vertailukelpoinen liikevoitto 12,0 15,2 -21 % 16,7
Vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät -0,6 0,1 -700 % -1,9
Liikevoitto 11,4 15,3 -25 % 14,8
 

Taloudellinen asema

Heikentyneestä kannattavuudesta huolimatta liiketoiminnan nettorahavirta kasvoi 5,6 MEUR vertailuperiodista ollen 11,5 MEUR (5,9). Vuoden 2018 ensimmäiseen vuosipuoliskoon verrattuna IFRS 16 -kirjanpitostandardin käyttöönotto paransi liiketoiminnan nettorahavirtaa 3,0 MEUR. Suurin syy liiketoiminnan nettorahavirran paranemiseen oli kuitenkin käyttöpääoman suotuisampi kehitys: käyttöpääoman nettomuutoksen vaikutus liiketoiminnan nettorahavirtaan oli vain hieman negatiivinen (-0,3 MEUR) kun taas vertailuperiodilla vaikutus oli paljon suurempi (-9,7 MEUR).

Kesäkuun 2019 lopun varastoarvo oli 108,6 MEUR (96,7). Varaston orgaaninen kasvu oli 11,9 MEUR varastovarausten ja valuuttojen muuntokurssien kokonaisvaikutuksen ollessa neutraali. Korkea varastoarvo johtui osaltaan siirtyneestä myynnistä, mutta myös odotettua alhaisemmasta kolmansien osapuolten metsästystuotteiden myynnistä. Lisäksi korkeammat puskurivarastot, joilla pyritään varmistamaan toimitukset avainasiakkaille, sekä varautuminen Kiinasta Yhdysvaltoihin maahantuotujen tuotteiden korkeampiin tullimaksuihin, johtivat aikaistettuihin ostoihin ja näin ollen kasvattivat kesäkuun varastoa jonkin verran.

Investointien nettorahavirta oli vertailukauden tasolla ollen 2,8 MEUR (2,6). Käyttöomaisuusinvestoinnit olivat 3,5 MEUR (3,4) ja käyttöomaisuusmyynnit 0,7 MEUR (0,7). Käyttöomaisuusmyynnit liittyivät tiettyjen valmistuslaitteistojen myynteihin.

Konsernin maksuvalmius oli hyvä. Käyttämättömät sitovat pitkäaikaiset luottolimiitit olivat 59,9 MEUR kauden lopussa. Velkaisuusaste nousi ja omavaraisuusaste heikkeni viime vuodesta, johon myötävaikutti 25 MEUR hybridilainan takaisinmaksu. IFRS 16 -standardin käyttöönotto nosti korollista nettovelkaa 12,4 MEUR. Konsernin korkeamman nettovelan ja raportoidun käyttökatteen suhteen vuoksi konserni on sopinut rahoittajapankkien kanssa tähän liittyen korkeamman kovenanttitason vuoden 2019 toiselle vuosineljännekselle. Konserni uskoo täyttävänsä rahoittajiensa vaatimukset myös vuoden 2019 toisella vuosipuoliskolla.

Konserni lunasti lainaehtojen mukaisesti 31.5.2019 takaisin 25 MEUR hybridilainansa.

Tunnusluvut

  H1 H1 Muutos FY
MEUR  2019  2018 %  2018
Liiketoiminnan nettorahavirta 1) 11,5 5,9 +95 % 6,7
Korollinen nettovelka kauden lopussa 1) 104,1 66,1 +57 % 70,3
Nettovelkaantumisaste % 1) 81,1 % 43,8 %   47,8%
Omavaraisuusaste kauden lopussa, % 1) 40,4 % 52,5 %   53,2%
Tunnuslukujen määritelmät ja täsmäytykset on esitetty taulukko-osassa.

1) IFRS 16 -standardin käyttöönotto vaikutti lukuihin. Ilman muutosta olisi liiketoiminnan nettorahavirta ollut 8,6 MEUR, korollinen nettovelka kauden lopussa 91,6 MEUR, nettovelkaantumisaste 71,4 % ja omavaraisuus kauden lopussa 42,1 %.


Strategian toteuttaminen

Konserni päivitti strategiansa vuonna 2017. Strategiapäivityksen seurauksena – rakentaakseen vahvan taloudellisen ja operatiivisen perustan pitkän aikavälin kasvulle – konsernin keskeinen painopiste seuraavien vuosien aikana on hyödyntää orgaanisia kasvumahdollisuuksia kalastusvälineliiketoiminnassa. Konserni tulee myös määrätietoisesti toteuttamaan toimenpiteitä kannattavuuden parantamiseksi, taseen keventämiseksi ja operatiivisen toiminnan kehittämiseksi. Pitkän tähtäimen tavoitteena on palata nopeammalle kasvu-uralle ja aktiivisesti etsiä synergistisiä kasvumahdollisuuksia myös kalastusvälineliiketoiminnan ulkopuolelta.

Konsernin olemassa olevat resurssit ja vahvuudet luovat perustan myös tulevaisuuden strategialle, niin lyhyellä kuin pitkällä tähtäimellä. Tulevaisuuden strategia perustuu brändiportfolion, tuotannon sekä hankinnan ja tuotekehitysosaamisen sekä laajan jakeluverkoston ja maailmanlaajuisen vahvan paikallisen läsnäolon hyödyntämiseen konsernin omien ja valikoitujen synergistisien kolmansien osapuolien tuotteiden myynnissä.

Päivitetyn strategian toteuttaminen etenee kaikilla tasoilla konsernissa. Useita orgaanisen kasvun projekteja, joissa hyödynnetään syvää markkinoiden ja asiakkaiden tuntemista, on käynnissä kaikkialla konsernissa. Erityistä huomiota on kiinnitetty kansainvälisen innovaatiovoimamme hyödyntämiseen palvelemaan kasvavia tuotekategorioita sekä kalastuksen pientrendien kaupallistamiseen. Konserni siirtyy maailmanlaajuiseen vapa- ja kelaliiketoimintaan hankittuaan 49 prosentin omistusosuuden DQC International Corporation -yhtiöstä, joka tunnetaan nimellä ”13 Fishing”. Konserni tulee investoimaan Yhdysvaltojen ulkopuolella 13 Fishing:n markkinointiin ja tuotekehitykseen palvellakseen kalastajia ja vähittäiskauppaa parhaalla mahdollisella tavalla. Aiemmin tänä vuonna tehtyjen Shimano-jakelusopimusten muutosten seurauksena konserni panostaa myös kasvuun Euroopan suurissa kalastusmarkkinoissa Saksassa, Isossa-Britanniassa, Italiassa ja Benelux-maissa, jotka ovat aikaisemmin olleet Shimanon palvelemia.

Alentaakseen varastoja ja parantaakseen palvelutasoaan konserni on allokoinut merkittävästi resursseja ja lisännyt fokusta sisäisen toimitusketjun tehostamiseen sekä parempaan myynnin- ja tuotannon suunnitteluun. Konsernin omien tehtaiden parantuneet palvelutasot ovat kasvattaneet tuotesaatavuutta markkinoilla sekä parantaneet konsernin toimitusvarmuutta asiakkaille ennästystasolle. Lisäksi uusien ja aiemmin Shimanon hoitamien Keski-Euroopan markkinoiden toimitusketjuprosessit on keskitetty olemassa olevaan yksikköön Ranskassa.

Osana maailmanlaajuisten tuotantotoimintojen kehittämistä, useilla tehtailla on käynnissä lean-projekteja. Eräs konsernin päähankkeista on aikaansaada pysyvä tuloskäänne Indonesian uistintehtaalle, jonka operatiivinen transformaatioprojekti tuotannon virtaviivaistamiseksi ja yksinkertaistamiseksi on edennyt suunnitellusti. Tiettyjä tuotekategorioita ja joitakin tuotannon ei-ydinprosesseja on ulkoistettu erikoistuneille toimijoille.

Konserni on investoinut konserninlaajuisiin yhteisiin tietojärjestelmiin ja resursseihin kehittääkseen tehokkuutta ja parantaakseen toimitusketjua ja tuotehallintaa. Konserni myös kasvatti myynti- ja markkinointi-investointejaan digitaalisiin kanaviin hyödyntääkseen niiden tarjoamia mahdollisuuksia vahvemmin tulevaisuudessa. Lisäksi konserni on kasvattanut suorien kuluttajakontaktien hyödyntämistä markkinoinnissa. Kuluttajat ostavat konsernin tuotteita kasvavissa määrin digitaalisten kanavien kautta, joko puhtaiden verkkokauppojen, perinteisten vähittäiskauppojen omien verkkokauppojen tai konsernin oman digitaalisen kuluttajakaupan kautta. Sisältöpainotteinen Euroopan Unionin alueen kuluttajille suunnattu Rapala-verkkokauppa avattiin toukokuussa 2018 hyödyntäen Yhdysvalloissa rakennettua alustaa. Kaupan tavoitteena on parantaa asiakaspalvelua ja kasvattaa brändin tunnettavuutta. Vuoden 2019 ensimmäisen vuosipuoliskoon aikana Euroopan verkkokaupan tuotevalikoimaa laajennettiin Rapala-tuotteiden osalta sekä Sufix-siimat lisättiin valikoimaan.

Tuotekehitys

Jatkuva tuotekehitys ja innovaatiot ovat konsernin ydinosaamista, ja niillä on merkittävä rooli brändien arvossa ja kaupallisessa menestyksessä. Konserni on uudelleenjärjestellyt ja kehittänyt uistintuotekehitysprosessejaan keskittämällä ja kasvattamalla tuotekehitysosaamista ja tärkeimpiä resursseja yhteen toimipisteeseen Suomeen. Tuotekehitys- ja tutkimuskeskus palvelee konsernin uistintuotantoyksiköitä Euroopassa ja Aasiassa.

Tuotekehityssyklit ovat lyhenemässä, mikä mahdollistaa nopeamman reagoinnin markkinoiden tarpeisiin ja kehittyviin trendeihin. Tuotelanseerausten aikataulut ovat entistä joustavampia ja niitä voidaan kohdistaa tarkemmin yksittäisten markkinoiden sesonkeihin.

Ensimmäisen vuosipuoliskon tärkeimmät lanseeraukset olivat Euroopan-laajuinen koordinoitu merikalastusmalliston esittely, joka kattoi sekä Rapala-brändättyjä vaappuja että Storm-brändättyjä pehmytmuovivieheitä ja joka alkoi tammikuussa Ranskasta. Sufix Advance Fluorocarbon -siima lanseerattiin European Fishing Tackle Trade Exhibition -messuilla, missä se palkittiin parhaana uutena monofiilisiimana. VMC:n Hybrid Blade -koukku palkittiin parhaan uuden kalastustarvikkeen kategoriassa. Rapalan RCD Lure Tuning Tool -työkalu sai Runner Up -maininnan samassa sarjassa. Rapalan LureCamo Tackle Bag Magnum palkittiin Runner Up -sijoituksella kalastuslaukkujen sarjassa.

Lisäksi valmistauduttiin lanseeraamaan uusia uistimia Yhdysvaltain heinäkuisessa ICAST-ammattitapahtumassa.

Henkilöstö ja organisaatio

Konsernin henkilöstömäärä oli keskimäärin 2 751 (2 811) kuuden kuukauden aikana. Henkilöstömäärä kesäkuun lopussa oli 2 768 (2 798).

Lähiajan näkymät ja riskit

Markkinanäkymät Pohjois-Amerikassa ovat positiiviset ja konsernilla on vahva tilauskanta vuoden 2019 toiselle vuosipuoliskolle. Konserni uskoo edelleen tuotteidensa kuluttajakysynnän jatkuvan hyvänä sekä vanhoissa että uusissa myyntikanavissa. Lisäksi konsernilla on vahva asema isoimpien Pohjois-Amerikkalaisten asiakkaiden keskuudessa. Euroopassa näkymät ja näkyvyys ovat jossain määrin varovaisia tiettyjen maiden ja tuotekategorioiden markkinatilanteen haastavuuden johdosta. Kokonaisuutena konserni odottaa omien tuotteiden myynnin kasvavan edellisvuodesta.

Päivitetyn strategian mukaisesti konserni on käynnistänyt lukuisia hankkeita orgaanisen kasvun kiihdyttämiseksi sekä kustannus- ja pääomatehokkuuden ja operatiivisen toiminnan tehokkuuden parantamiseksi. Näistä hankkeista, Shimanon ja konsernin välisen yhteistyön muutoksista johtuvista projekteista sekä 13 Fishing -tuotteiden tuomisesta markkinoille aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia ja investointeja vuonna 2019.

Konserni odottaa vuoden 2019 myynnin vertailukelpoisin valuuttakurssein olevan noin vuoden 2018 tasolla ja vertailukelpoisen liikevoiton (ilman realisoitumattomien operatiivisia eriä suojaavien valuuttajohdannaisten markkina-arvostuksia ja muita vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä) kasvavan vuodesta 2018. Näkyvyys Shimano-tuotteiden myyntiin 2019 niissä maissa, joissa jakelusopimuksia on muutettu, on kuitenkin hieman tavanomaista heikompi. Lisäksi Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen mahdollisen kauppasodan jatkuva riski sekä mahdollinen globaalin talouskasvun hidastuminen saattaa vaikuttaa vähittäiskauppa- ja kuluttajakysyntään. Myös säätilojen muutoksilla ja vähittäiskaupan vuodenvaihteen ostokäyttäytymisellä voi olla vaikutusta konsernin myyntiin. Taloudellinen ohjeistus on muuttumaton 15.2.2019 tilanteesta.

Lähiajan riskit ja epävarmuustekijät sekä liiketoiminnan kausiluonteisuus on kuvattu tarkemmin tämän puolivuosikatsauksen lopussa.


Muut olennaiset tapahtumat

Varsinainen yhtiökokous

Varsinainen yhtiökokous, joka pidettiin 28.3.2019, hyväksyi hallituksen osingonjakoehdotuksen 0,06 euroa osakkeelta. Osinko maksetaan kahdessa 0,03 euron suuruisessa erässä. Ensimmäinen erä 1,1 MEUR maksettiin 11.4.2019. Hallitus päättää 30.10.2019 pidettäväksi sovitussa kokouksessaan toisen erän täsmäytyspäivän ja osingonmaksupäivän. Osingonmaksun täsmäytyspäivä olisi silloin 1.11.2019, ja osingonmaksupäivä 8.11.2019. Erillinen pörssitiedote varsinaisen yhtiökokouksen päätöksistä on julkaistu, ja päivitetyt tiedot hallituksen valtuutuksista ja muista päätöksistä varsinaisessa yhtiökokouksessa ovat myös saatavilla yhtiön nettisivuilla.

Muuta

Konserni julkisti 9.7.2019 pörssitiedotteella solmineensa sitovat sopimukset hankkiakseen 49 prosentin omistusosuuden DQC International Corporation -yhtiöstä, joka on 13 Fishing -vapa- ja kelabrändin omistaja. Konserni on myös sopinut DQC International Corporation -yhtiön osakepääoman korottamisesta sekä lainaavansa yhtiölle varoja taseen vahvistamiseksi. Samanaikaisesti konserni tiedotti harkitsevansa mahdollisen hybridilainan liikkeellelaskua vuoden 2019 kolmannen vuosineljänneksen aikana.

Helsingissä 19.7.2019

Rapala VMC Oyj:n hallitus

Lisätietoja antavat:

Jussi Ristimäki, toimitusjohtaja, +358 9 7562 540

Jan-Elof Cavander, talous- ja rahoitusjohtaja, +358 9 7562 540

Olli Aho, sijoittajasuhteet, +358 9 7562 540

Puolivuosikatsausta käsittelevä telekonferenssi järjestetään tänään klo 15:00. Siihen voi osallistua soittamalla 5 minuuttia ennen tilaisuuden alkua numeroihin +44 (0)330 336 9104 tai +1 646 828 8195 tai +358 (0)9 7479 0359 (pin-koodi: 869065). Uudelleenkuunteluun on mahdollisuus 14 arkipäivän ajan numerossa +44 (0)207 660 0134 (pin-koodi: 4345427). Verkkosivuilla www.rapalavmc.com on Rapala-konsernin taloudellista informaatiota ja telekonferenssin jälkikuuntelumahdollisuus.

 

Liite